10 tips voor het schoonmaken en onderhouden van badkamer- en keukenkranen

Of het nu gaat om glanzend, satijn of mat, chroom of roestvrij staal, de kranen in uw badkamer of in de keuken verdienen bijzondere aandacht. Omdat ze ook dienen als visitekaartje voor de twee kamers. Goed onderhouden armaturen stralen elegantie, reinheid en hygiëne uit. Om dit effect te bereiken en lang te kunnen genieten van de kranen in keuken en badkamer, volgen de volgende tien verzorgingstips.

Denk aan het materiaal en het oppervlak van de keuken- en badkamerarmaturen

De onderhoudsvereisten zijn met name afhankelijk van het oppervlaktemateriaal van de fittingen. Beslag van chroom zijn bijzonder gevoelig. Schuur- en reinigingsmiddelen op zuurbasis zijn in dit geval taboe. De situatie is vergelijkbaar met gekleurde oppervlakken. Deze armaturen zijn speciale uitvoeringen die zijn voorzien van een oppervlak van moffellak. Deze afdichting is gevoelig voor bijtende, alcoholische en andere agressieve verzorgingsproducten.
Chromen fittingen zijn eigenlijk fittingen gemaakt van verchroomd messing. Agressieve reinigingsmiddelen helpen de chroomlaag na verloop van tijd los te laten en het koper te onthullen. Corrosieschade is het gevolg.

Gebruik alleen speciale reinigingsmiddelen

In de badkamer en keuken hopen kalk- en zeepresten zich onvermijdelijk op op de kranen. Hiervoor heeft u het juiste reinigingsmiddel nodig. Lees de instructies voor het betreffende toepassingsgebied zorgvuldig door. U kunt het geschikte verzorgingsproduct herkennen aan de instructies van de fabrikant op de achterkant, die het product identificeren voor gebruik op fittingen. Zo’n reiniger moet aan hoge eisen voldoen. Enerzijds moet het wat zuur bevatten om kalkaanslag te verwijderen. Anderzijds mag de zuurconcentratie niet te hoog zijn, omdat het onderhoudsmiddel de armaturen beschadigt.

Speciale roestvrijstalen reinigers zijn handig om roestvrijstalen fittingen voor te bereiden op onderhoud. Hier zijn de actieve ingrediënten speciaal afgestemd op het oppervlaktemateriaal. Andere reinigingsmiddelen verzegelen het oppervlak. Hierdoor rolt water weg en wordt de hernieuwde kalkvorming vertraagd.

Vermijd bepaalde actieve ingrediënten

Sommige badkamer- en keukenreinigers bevatten actieve ingrediënten die onomkeerbare schade aan de kraan kunnen veroorzaken. Deze actieve ingrediënten zijn onder meer:

Azijnzuur (ook bekend als ethaanzuur of acidum azijnzuur)
Zoutzuur (zoutzuur, acidum hydrochloricum)
Mierenzuur (methaanzuur, formylzuur, formalinezuur, hydrocarbonzuur)
Chloorbleekmiddel (natriumhypochloriet, natriumhypochloriet)
Fosforzuur (E 338).

Het mengen van verschillende reinigingsmiddelen moet ook zoveel mogelijk worden vermeden. De verschillende actieve ingrediënten kunnen met elkaar reageren en schadelijke dampen ontwikkelen.
Roestvrijstalen fittingen zijn gevoelig voor reinigingsmiddelen met fluorwaterstofzuur en chloor. Deze agressieve middelen leiden tot corrosieschade.

Gebruik geschikt gereedschap

Niet alleen individuele actieve ingrediënten, maar ook het oppervlaktemateriaal van de schoonmaak hulpmiddelen veroorzaken schade. Sponzen met een krassend oppervlak en ruwe doeken zijn niet geschikt voor het reinigen van badkamer- en keukenaccessoires. Zorg ervoor dat u pluisvrije doeken gebruikt bij het maken van uw keuze. Beslag die zijn afgedicht met een speciale moffellak, hebben speciale reiniging hulpmiddelen nodig. Dit oppervlak verdraagt ​​alleen leer, een zachte doek en helder water. Bijzonder gevoelig zijn luxe armaturen met een vergulde afwerking.

Volg de instructies voor gebruik

Op de achterzijde van de verzorgingsproducten vindt u gebruiksaanwijzingen, schoonmaakmiddelen zoals doek of spons en de aanbevolen inwerktijd. Vermijd een te lange inwerktijd en volg de doseringsinstructies. Op deze manier ontwikkelen de middelen hun volledige werking en beschermen ze het oppervlak van de mixer.

Hoe langer de reinigingsmiddelen werken, hoe meer ze het oppervlak van het materiaal opruwen. Een verkeerd behandeld oppervlak biedt nog meer aanvalsoppervlak voor vuil- en kalkaanslag. Een vicieuze cirkel: als je agressieve schoonmaakmiddelen en grove schoonmaaksponzen gebruikt, moet je de armaturen vaker schoonmaken. Kalk- en zeepresten verzamelen zich sneller op het oppervlak van de mixer.

Voorkom zware kalkaanslag

Hoe langer u de kalkaanslag op uw kranen verwaarloost, hoe moeilijker het wordt om ze weer te verwijderen. U kunt de vorming van afzettingen tegengaan door regelmatig te reinigen. Als u vaak vuil en kalk van de kranen verwijdert, hoeft u geen gebruik te maken van agressieve reinigingsmiddelen.

Er is echter een andere manier om vervelende kalkaanslag te voorkomen. Droog de fittingen na elk gebruik met een zachte, droge doek. Deze aanpak wordt met name aanbevolen voor huishoudens in gebieden met hard drinkwater. Hardnekkige afzettingen en doffe kalkaanslag hebben de neiging zich te vormen op natte fittingen. Experts raden aan om de armaturen dagelijks met zachte middelen te reinigen.

Gebruik reinigingsmiddel niet rechtstreeks

Reinigingsmiddelen in spuitflessen hebben bijna altijd een indicatie dat het middel niet rechtstreeks op de fitting mag worden aangebracht. Fabrikanten raden zelfs aan om het middel op een zachte doek of spons te spuiten. Er is een specifieke reden voor deze toepassingsnota, omdat de fijne spuitnevel in scheuren en openingen in de fittingen terechtkomt. Hier kan het reinigingsmiddel onherstelbare schade aanrichten.

Afspoelen met schoon water

Spoel na het schoonmaken altijd af met schoon water. Op deze manier verwijder je eventuele schonere resten. Deze procedure wordt met name aanbevolen als u bij hardnekkig vuil zure reinigingsmiddelen moet gebruiken. De roestvrijstalen fittingen, die eigenlijk als robuust worden beschouwd, zijn bijzonder gevoelig voor opdrogende reinigingsmiddelen. Na het spoelen de fitting goed drogen.

Resten van shampoo en douchegel, vooral op douchekranen, leiden na verloop van tijd tot hardnekkig vuil. Spoel deze resten af ​​met schoon water voordat ze uitharden. In gebieden met hard drinkwater is het raadzaam om de armaturen met gedestilleerd water te spoelen. Verwijder hardnekkige resten met een kleine hoeveelheid alcohol.

Test zachte alternatieven

Bij lichte vervuiling is het de moeite waard om voorzichtig te reinigen. Probeer bijvoorbeeld water en gewone zeep. De reinigende werking van een mild wasmiddel kan ook voldoende zijn. Poets vervolgens de kraan met een zachte doek en creëer een schitterende glans. Met eenvoudige voedingsazijn krijg je grip op kalkaanslag en bespaar je dure speciale producten. Dankzij de zachte reiniging verlengt u bovendien de levensduur van uw kranen – u bespaart dus dubbel.

Verdun azijnessence zodat de hoge zuurconcentratie de kraan niet beschadigt. Begin met een kleine hoeveelheid azijnzuur. Als de reinigende werking van het zwakke mengsel niet voldoende is, voeg dan wat meer essence toe.

Meer aandacht voor het interieur van de armaturen

Om ervoor te zorgen dat het armatuur lang betrouwbaar werkt, moet u zich ook regelmatig aan het interieur wijden. De kalk slaat niet alleen af ​​aan de buitenkant, maar verstopt ook accessoires zoals de beluchter in de mengkraan. Verkalking op dit onderdeel herkent u aan het feit dat het water niet meer gelijkmatig uit de percolator komt.

Verwijder de sproeiers een of twee keer per jaar en behandel deze met verdunde azijn. U kunt een zachtere behandeling bereiken als u de sproeier reinigt met een speciaal ontkalkingsmiddel. Meestal wordt dit reinigingsmiddel gebruikt voor de koffiemachine of de waterkoker. Het is echter ook goed voor het onderhouden van fittingen. Het ontkalkingsmiddel is materiaalvriendelijk en overtuigt door zijn preventieve werking. De actieve ingrediënten vertragen de vorming van nieuwe kalkaanslag.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Water is..
Logo
Shopping cart