Badkamer renoveren – Zelfstandige badkamerrenovatie met onze 5 tips

Het renoveren van de badkamer is een dure aangelegenheid. Gelukkig hoeft het, als het goed wordt gedaan, niet te vaak te gebeuren.
Daarom moeten doe-het-zelvers alle bijbehorende stappen zorgvuldig plannen. Met onze doe-het-zelf-instructies wordt het renoveren van de badkamer kinderspel en wordt de oude badkamer een moderne oase van welzijn. In de komende 20-30 jaar zijn er geen grote werkzaamheden meer nodig.

1. Badkamerrenovatie – helemaal of helemaal niet

Omdat renovatiewerkzaamheden in de badkamer altijd gepaard gaan met meer inspanning, is het raadzaam om alle vereiste of gewenste maatregelen in de komende jaren in één keer uit te voeren.
Iedereen die zichzelf niet vertrouwt om alleen te plannen, kan een badkamerplanner inhuren. Door een goede en volledige planning kunnen de daarmee gepaard gaande kosten vaak elders worden bespaard, doordat door latere verbeteringen onnodige inspanningen kunnen worden vermeden en ook veel badkamerplanners goede tips kunnen geven voor het voordelig aanschaffen van materialen.
Als een complete badkamerrenovatie, inclusief badkamerrenovatie, nog geen optie is, kunt u in plaats daarvan nadenken over het realiseren van een aanzienlijke verbetering door enkele relatief eenvoudige en goedkope maatregelen.
Zo kunt u bijvoorbeeld oude of ouderwetse tegels overschilderen met een speciale lak of verlijmen met folie, maar u kunt ook badlak op de badkuip aanbrengen.
Ook de inrichting is belangrijk. Zo kunt u met weinig moeite uw oude badkamer een compleet nieuwe look geven en de verbouwing met een gerust hart nog enkele jaren uitstellen.

2. Zelf doen is op de lange termijn niet altijd goedkoper

Niet alle werkzaamheden bij het verbouwen van een badkamer hoeven door een professional te worden uitgevoerd. Zo kan een ervaren doe-het-zelver eenvoudig zelf de badkamer renoveren, de kernverwijdering overnemen en ook diverse installatiewerkzaamheden zelf uitvoeren. Talrijke instructies voor het renoveren van de badkamer zijn ook online te vinden.

Veel huiseigenaren doen werkzaamheden zelf omdat ze zoveel mogelijk geld willen besparen bij het renoveren van hun badkamer. Dit gaat niet alleen gepaard met extra stress en tijdsbesteding, maar kan ook leiden tot ongeplande vervolgkosten.
Als er bijvoorbeeld werkzaamheden niet naar behoren worden uitgevoerd, is het aannemelijk dat in de nabije toekomst een volgende verbetering nodig is. Daarom is het vaak uiteindelijk goedkoper om uw badkamer door een vakman te laten renoveren.

Als de fout is gemaakt door een vakman, heeft de klant een garantieclaim en kan zo extra kosten bij het renoveren van de badkamer voorkomen. Degenen die het werk zelf hebben uitgevoerd, blijven echter met de kosten.
Bij gecompliceerd werk moet u daarom goed overwegen of u het echt zelf kunt doen en of de tijd die ermee gemoeid is de moeite waard is.

3. Lange levensduur dankzij hoogwaardige materialen

Voordat je zelf aan de doe-het-zelf renovatie van de badkamer begint, moet je de materialen voor de vloer, wand en sanitair uitkiezen. Dit moet niet lichtvaardig worden gedaan. Wasbakken, badkuipen en douches moeten immers zo mogelijk tientallen jaren meegaan zonder enige tekenen van slijtage te vertonen.

Voordat u tegels voor de muur, vloer en douche koopt, is het daarom belangrijk om de kosten en eigenschappen van het materiaal in kwestie te kennen. De kosten voor het renoveren van de douche mogen dus niet astronomisch zijn, maar wel voldoen aan de kwaliteitsnorm.
Uiteraard spelen ook duurzaamheid en kwaliteit een belangrijke rol, maar u moet ook bedenken hoe complex de zorg en eventuele onderhoudswerkzaamheden zijn. Er zijn immers maar weinig doe-het-zelvers die na de badkamerrenovatie onnodig lang willen schoonmaken in de nieuwe badkamer.

4. De renovatie is intelligent te financieren

Doe-het-zelvers kunnen voorafgaand aan een verbouwing of verbouwing informeren of ze recht hebben op financiële hulp. Dit geldt in het bijzonder voor de op de leeftijd afgestemde renovatie van de badkamer.
Aan een badkamerrenovatie zijn aanzienlijke kosten verbonden. Voor materialen als tegels, sanitair en radiatoren moet worden betaald. Maar u kunt kosten besparen door uw badkamer zonder tegels te renoveren.

Zelfs ervaren doe-het-zelvers kunnen vaak niet al het werk zelf doen, dus er zijn ook kosten voor vakmensen.

Veel banken verstrekken goedkope, doelgebonden leningen, zodat zelfs duurdere renovatiemaatregelen zonder veel eigen vermogen kunnen worden gefinancierd. Vaak hoef je niet eens de volledige kosten van de renovatiewerkzaamheden zelf te dragen, want onder bepaalde voorwaarden zijn er subsidies van de gemeentelijke overheid.
In ieder geval loont het de moeite om bij aanvang van de planning alvast de verschillende financieringsmogelijkheden onder de loep te nemen, want de verbouwing kost misschien een paar duizend euro minder.

5. De belangrijkste vraag: “Zal ik het over 20 jaar nog leuk vinden?”

Voordat ze een grote renovatie beginnen, moeten doe-het-zelvers er rekening mee houden dat ze jarenlang kunnen genieten van hun “nieuwe” badkamer. Wat er over 20 jaar modern zal zijn, weten we natuurlijk nog niet, maar er zijn enkele punten waar bij de huidige renovatie rekening mee gehouden kan worden.
Bij de keuze van tegels en sanitair moet er bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat ze modern maar tijdloos zijn. Als de tegels nog in goede staat zijn, kun je je badkamer renoveren zonder de tegels te vervangen.

Als je bij het herontwerpen van je badkamer op elke huidige trend springt, zou je snel geïrriteerd kunnen raken door je beslissing. Bovendien mag de vergelijking voor en na bij het renoveren van de badkamer niet te extreem zijn.

Moderne badkamers kunnen in een paar jaar tijd worden veranderd met een paar eenvoudige stappen en, indien nodig, een beetje kleur, zonder dat een volledige renovatie nodig is. Doe-het-zelvers hebben altijd de mogelijkheid om keer op keer nieuwe accenten te leggen en zich tientallen jaren op hun gemak te voelen in de nieuwe badkamer zonder verdere renovatiewerkzaamheden.

Geef uw mening

Laat een reactie achter