Ceramin – waterdichte vloerbedekking voor de badkamer

De badkamer is allang geen puur praktische ruimte meer. Tegenwoordig is het een van de zogenaamde “persoonlijke kamers”. Hier laat je je gaan, geniet je van de rust met een lang bad en voel je je gewoon lekker. Daarnaast moet de badkamerinrichting warm zijn en aangepast aan de persoonlijke smaak. Hoewel tegels praktisch en waterdicht zijn, stralen ze vaak eerder koelte uit dan veiligheid.

Hout is de ideale grondstof voor een warme sfeer, maar is maar beperkt te combineren met een vochtige ruimte, kostbaar en heeft regelmatig bescherming nodig.
Een goed alternatief zijn vloerbedekkingen die hout imiteren met een gekleurd oppervlak, maar de voordelen bieden van kunststoffen en waterafstotende natuurlijke materialen. We leggen uit welke er zijn en wat hun voor- en nadelen zijn.

Alternatieve vloerbedekkingen in de badkamer

Voor de meeste mensen begint de dag met naar de badkamer gaan. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, verschillen mannen nauwelijks van vrouwen en hebben ze gemiddeld 24,6 minuten per dag slechts 3,5 minuten minder nodig dan vrouwen.
De bestede tijd toont echter het belang van de badkamer voor beide geslachten aan en slechts enkelen zijn echt tevreden met de huidige staat. Meer dan 50% geeft de voorkeur aan een echte wellness oase boven de bestaande badkamer.

Hierbij is de keuze van de vloer bijzonder belangrijk. Tegels, de ideale metgezel in vochtige ruimtes, blijven de markt domineren. Uit de decorkeuze blijkt echter dat velen de warme uitstraling van hout prefereren. Het compromis is tegels met houten decor. Dit kan het harde en koude oppervlak echter niet veranderen.

Vinyl- en PVC-bekledingen zijn ook erg populair, maar hebben vaak nog steeds een slechte reputatie – nu ongegrond. Vereisten en strikte EU-richtlijnen zorgen ervoor dat deze vloerbedekkingen geen giftige stoffen of schadelijke weekmakers bevatten.
Ook het idee dat laminaat in het algemeen niet geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer of douche, wordt stevig vastgehouden. Ook hier zijn er nu materialen die de specifieke belastingen aankunnen.

Welke vloerbedekking is geschikt voor vochtige ruimtes?

De vraag kan heel eenvoudig worden beantwoord: onder de juiste omstandigheden – alles! Doorslaggevend hierbij is echter vaak de prijs en het benodigde onderhoud, die sterk verschillen naargelang de vloerbedekking.

Niet voor niets zijn tegels marktleider – als vloerbedekking in vochtige ruimtes en in natte ruimtes. Tegels zijn er in vele vormen, kleuren en prijsklassen en zijn zonder verdere zorg ongevoelig voor vocht. Ze zijn echter onderhevig aan een nadeel waar sommigen niet mee in het reine willen komen. Tegels zijn een harde en koude ondergrond. Alleen in combinatie met vloerverwarming kan een behaaglijk warm blote voeten gevoel worden bereikt.

Hout (planken of parket) is daarom voor velen de ideale vloerbedekking. Hout is warm, zorgt voor een prettig gevoel aan de voeten en straalt een gezellige sfeer uit.
Hout vereist echter een bijzonder hoog onderhoudsniveau en moet zorgvuldig worden beschermd tegen vocht en binnendringend vocht. Goede en waterdichte vloerbedekkingen van hout zijn daarom niet bepaald goedkoop en vereisen specialistische kennis bij het leggen.

Laminaat leggen gaat eenvoudig dankzij het klikmechanisme en kan ook door onervaren doe-het-zelvers worden gedaan. Echt laminaat voor vochtige ruimtes – vochtige kamerlaminaat – is echter niet gemakkelijk te vinden en als je de aanbiedingen nader bekijkt, hebben ze alleen vochtbescherming en wordt het gebruik in de badkamer als “mogelijk” aangegeven.

In veel gevallen kan laminaat dat echt waterdicht is alleen worden bereikt door alle aanliggende randen af ​​te dichten. Als je echter voorzichtig bent en stilstaand vocht vermijdt, kun je ook in de badkamer vochtwerend laminaat gebruiken.

Vinylvloeren (PVC) maken momenteel een comeback, omdat ze vele voordelen combineren. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, waterdicht, zacht en geven je voeten een warm gevoel. Vinyl wordt op rol gelijmd en creëert een perfect beschermd en waterdicht oppervlak, maar moet door een specialist worden geïnstalleerd. Net als laminaat is clickvinyl eenvoudig zelf te leggen, maar je moet heel voorzichtig te werk gaan om een ​​dicht oppervlak te krijgen. Als alternatief kunnen vinylvloeren ook zelfklevend worden verlijmd in tegel- of plankvorm.

De click-designvloer op Ceramin dragerplaat is nieuw en net zo innovatief. Een dergelijke vloerbedekking kan net zo gemakkelijk worden gelegd als laminaat, maar biedt een bijzonder voordeel. Terwijl laminaat slechts oppervlakkig waterafstotend is, maar het dragermateriaal extreem gevoelig is voor vocht en ook vochtbestendig laminaat niet de perfecte oplossing biedt, is de Ceramin dragerplaat waterdicht.

Wat is Ceramin en wat maakt het zo speciaal voor badkamervloeren?

De op dit moment meest populaire vloerbedekking is laminaat omdat deze gemakkelijk te leggen is, een aangenaam ruimtelijk gevoel geeft en verkrijgbaar is in oneindig veel decors. Laminaat gebruikt echter een houtvezelmateriaal als dragermateriaal, dat zeer gevoelig is voor vocht en hoge luchtvochtigheid.

Laminaat is daarom slechts in beperkte mate en onder bepaalde voorwaarden geschikt voor vochtige ruimtes. Een uitzondering is vochtige kamerlaminaat, dat tot op zekere hoogte vocht kan weerstaan.

Meerlagige oppervlakteafdichting
Digitaal printen decoratieve laag
Primerlagen
Mineraal draagbord met geïntegreerd superclick snelmontagesysteem
Stabiliserende laklaag

De structuur laat zien dat er een digitale print decoratieve laag is gebruikt, die het mogelijk maakt om natuurlijke materialen op een bedrieglijk echte manier na te bootsen. Op deze manier kunnen “houten vloeren” worden ontworpen die gemakkelijk te leggen, stabiel en vooral waterdicht zijn. Deze eigenschappen worden mogelijk gemaakt door het dragermateriaal Ceramin.

Ceramin is een keramiekachtig composietmateriaal met een lage dichtheid en toch extreem hoge sterkte. Licht en stabiel vormt het de basis van veel vloer- en wandbekleding. Maar bovenal is Ceramin één ding: waterdicht.

Ceramin combineert zo de goede eigenschappen van het laminaat, zoals decoratieve mogelijkheden en eenvoudige plaatsing, met de bijzondere kwaliteiten van andere vloerlagen, maar maakt geen gebruik van PVC, weekmakers, zware metalen en andere schadelijke stoffen. Zelfs de productie is ecologisch door de lage verwerkingstemperatuur.

Ceramin maakt gebruik van natuurlijke en niet-verontreinigde mineralen en kan 100% worden gerecycled of hergebruikt.

Waterdichte wand- en vloertegels gemaakt van Ceramin

Wat waterdicht laminaat maakt van dampdicht laminaat, is ook geschikt voor tegels – Ceramin Vario Tile.
Niet iedereen houdt van het houtdesign en in veel appartementen vindt de industriële look met betonnen oppervlakken en grijs gestuukte wanden plaats.

De inspanning om zo’n look te creëren is echter enorm en het leggen en voegen van tegels is niet eenvoudig. Als er al tegels zijn gelegd en er moet een nieuw ontwerp plaatsvinden, is de inspanning en het vuil twee keer zo hoog.
De Ceramin Vario-tegel vereenvoudigt het herontwerp door deze erop te lijmen. Voegen is niet nodig dankzij de microfuge met zelfdichtend tand- en groefsysteem en stoffig zaagwerk is niet nodig.
De Ceramin Vario-tegel kan stofvrij en geruisloos op maat worden gesneden met een laminaatsnijder of snijmes. Het is aanzienlijk lichter dan keramische tegels, wat ook het transport en de verwerking vereenvoudigt.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Water is..
Logo
Shopping cart