Douchecabine en doucheafscheiding: de juiste douche

Douchecabines en stoomdouches nemen in sanitair showrooms en bouwmarkten steeds meer plaats in beslag en ook de aangeboden variaties worden talrijker. Het is voor klanten echter niet eenvoudig om de kwaliteitsverschillen altijd direct te herkennen.

Stoomdouches zijn gezond en dragen echt bij aan de wellness in uw eigen huis. We laten je zien hoe je met relatief weinig middelen een stoomdouche of een klein stoombad in huis kunt installeren. Het voordeel: de cabine kan ook als douche worden gebruikt.

Douchen wordt steeds populairder – al was het maar vanuit milieuoogpunt. Daarnaast is de aanschaf van een luxe douchecabine de laatste jaren steeds goedkoper geworden. Wat voorheen alleen betaalbaar was voor wellness oases en luxe hotels, is nu voor iedereen betaalbaar geworden met prijzen rond de 1000 euro. Maar waar moet de klant op letten, welke instapmogelijkheid is ideaal of juist ongeschikt voor hem en op welke aspecten moet worden gelet alvorens te kopen? Dit artikel geeft richtlijnen voor het veilig aanschaffen van uw douchewand.

Tegenwoordig worden douchecabines in een groot aantal verschillende instapvarianten aangeboden. Simpele modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 200 euro. Designgerichte functionele douchecabines met wellness elementen zoals massagestralen, stoomgeneratoren, geïntegreerde zitjes en andere details vergen veel grotere investeringen.

Bij de keuze van het model dat geschikt is voor de klant, zijn de omstandigheden in de badkamer doorslaggevend: ronde of vijfhoekige douches en hoekingangen zijn ideaal in kleine badkamers. Sanitairelementen die in de buurt van de douchecabine zijn geïnstalleerd, hebben doorgaans geen invloed op de toegang via de hoek. Deur- en zijwand combinaties zijn perfect voor de middelgrote badkamer. Als de ruimte rond de douchecabine echter beperkt is, moeten ingangstypen zoals schuif-, vouw- of klapdeuren worden gekozen. In de ruime badkamer ontplooien oplossingen met draaideur, diagonale draaiingangen of ronde douches met grote deurbladen hun effect.

Douchecabine, stoomdouche of stoomdouche met whirlpool?

Stel uzelf de volgende vragen voordat u een douche koopt: Hoeveel ruimte heeft u in uw badkamer voor de douche? Een normale douchecabine meet 90 × 90 cm. Voor kleinere badkamers zijn douchecabines van 80 × 80 ook geschikt. Bent u daarentegen geïnteresseerd in een wat ruimere en luxere stoomdouche, dan kunt u rekenen op afmetingen van 100 × 100 cm.

De stoomdouche met geïntegreerde whirlpool is nog uitgebreider. Hier zou je moeten rekenen tussen 150 × 150 cm tot 160 × 160 cm.
Wat is de maximale instaphoogte voor je douche? Zowel de normale douche als de douche met geïntegreerd stoompijpje zijn verkrijgbaar met zowel een “vlakke douchebak” als een badrand van ca. 60 cm.
Uiteraard is een douche met een zo laag mogelijke instap geschikt voor de leeftijd. Douchecabines met geïntegreerde whirlpool hebben daarentegen allemaal een instaphoogte van circa 60 cm.

Hoeveel luxe / wellness wenst u voor uw nieuwe douchecabine?

Hier voldoen de kosten aan de persoonlijke wensen. Mocht je ‘s ochtends even onder de douche willen springen en geen interesse hebben in extra opties zoals stoomdouche of whirlpool, dan is een normale douche voldoende, die je desgewenst ook met diverse massagestralen kunt bestellen.
De stoomdouche gaat daarentegen nog een stap verder. Van geïntegreerde radio, stoomsauna voor aromastoombaden tot lichttherapie, alles is aanwezig.
Als u dat nog niet genoeg vindt, zorgt de stoomdouche met geïntegreerde whirlpool voor het absolute ontspanningseffect. Deze douches zijn zelfs ontworpen voor twee personen en bieden veel ruimte. Sommige van deze luxe douches hebben zelfs een eigen telefoonaansluiting zodat je ook onder de douche kunt bellen.

Hoeveel geld ben je bereid te besteden aan je nieuwe douche?

De kostenfactor maakt meestal de beslissing. Daarom is hier een overzicht van de globale kosten:

  • Een normale douche kun je krijgen voor 200 – 600 euro
  • Een stoomdouche kost tussen de 500 en 3500 euro
  • Een stoomdouche gecombineerd met een whirlpool is beschikbaar voor 2000 – 5000 euro
Tip van de expert: Kwaliteitscriteria voor douchecabines: De douche heeft een dikte van 3, 4, 6 of 8 mm van gehard veiligheidsglas, kunststof glazen moeten een dikte van 1,7 tot 4 mm hebben. Daarnaast dienen de profielen van gepoedercoat aluminium te zijn, heeft de deur een magnetische sluitstrip en loopt op kogelgelagerde rollen. Bovendien moeten de plastic onderdelen van ABS zijn gemaakt.

 

Voor combinaties van douche en bad zijn maatwerkproducten zoals deuren met een verkorte zijwand, eventueel met uitsparing, nodig. Hetzelfde geldt voor de douchecabine op een schuine zolder – diagonale insnijdingen in deuren of zijwanden zijn vereist. De douchecabines van fabrikanten die gespecialiseerd zijn in op maat gemaakte producten voldoen aan deze eisen.

Douchen in de badkuip is niet per se een slecht compromis. Badkuipen met een schuin aflopend of afgerond front dat naar het voeteneinde toe toeloopt, bieden voldoende sta-ruimte om te douchen. Bad opzetstukken zoals badkuipvouwwanden, eendelige klapdeuren of volledig gesloten systemen zoals badschuifdeuren of vouwdeuren maken doucheplezier in de badkuip perfect.

Glazen douchecabine of kunststof douchecabine?

Douchecabines met gehard veiligheidsglas zijn tegenwoordig erg populair. Enerzijds hebben ze een hoge slag- en schokbestendigheid en zijn ze ongevoelig voor hitte en kou. Er is een verscheidenheid aan glastinten, structuren en decors beschikbaar, meestal aangebracht door middel van zeefdruk.
Alle geharde veiligheid glazen zijn thermisch behandeld zodat de ruit de grootste druk kan weerstaan.

Mocht de ruit echter breken, dan valt de ruit uiteen in kleine stukjes met stompe randen, die een zeer laag risico op letsel opleveren. Een groot pluspunt van de echt glazen douchecabines is het relatief eenvoudige onderhoud.
Sommige fabrikanten bieden een speciale oppervlakteafdichting voor gehard veiligheidsglas. Het spatwater loopt sneller weg, kalkaanslag en waterafzettingen – de weinige die nog blijven plakken – kunnen met minimaal onderhoud worden verwijderd.

Kunststof glazen douchecabines

Kunststof glazen douchecabines zijn nog steeds goedkoper. Ze zijn robuust en ook verkrijgbaar met een grote verscheidenheid aan decors. Vooral sierstructuren en druppelpatronen zijn populair, omdat waterdruppels en spatten na het douchen niet al te veel gewicht hebben.

Omdat kalk- en waterafzettingen echter gemakkelijker bezinken, zien niet goed onderhouden douchecabines van kunststofglas er vaak melkachtig en lelijk uit na veelvuldig douchen. Bovendien zijn de kunststofglazen extreem krasgevoelig en mogen ze nooit met agressieve schoonmaakmiddelen worden behandeld.
Schoonmaken is daardoor moeilijker.

Doucheafscheiding en deur van de douchecabine

Van de eenvoudige vierkante douchecabine tot designdouches tot stoomdouches, klanten kunnen tegenwoordig kiezen uit een veelvoud aan soorten en tegen een grote verscheidenheid aan prijzen.
De minimale vereiste voor een spatscherm tijdens het douchen is natuurlijk het douchegordijn. Wij willen hier echter afstand van nemen en ons in plaats daarvan concentreren op de “luxere” mogelijkheden van douchewanden.

Het belangrijkste verschil is echter het gekozen type douchewand. Bij de keuze van de juiste scheidingswand hangt het enerzijds af van het voordeel (bijv. Een doucheafscheiding voor de badkuip) van het gewenste materiaal (douchewand van glas, douchewand van plexiglas).

Schuifdeuren en vouwdeuren

Naast de ruimtelijke condities in de badkamer zijn ook andere criteria van belang bij het nemen van een aankoopbeslissing:

Schuif- en vouwdeuren, die worden geleid door kogelgelagerde rollen, garanderen een gemakkelijke opening en sluiting. Het schoonmaken van de onderste rail kan echter een probleem zijn. Kalk en water verzamelen zich hier en kunnen alleen met veel moeite worden verwijderd.

Bij het kiezen van een schuifdeur moet worden opgemerkt dat de profieloppervlakken zo glad mogelijk zijn met weinig groeven. Interne magnetische strips maken het schoonmaken ook gemakkelijker. Bij het kiezen van schuif- en vouwdeuren kan de doe-het-zelver nu de grootst mogelijke dichtheid verwachten, d.w.z. H. waterlekkage tijdens het douchen of het openen van de deur is praktisch onmogelijk.

Klapdeuren en draaideuren

Deze deuren zijn kinderspel om schoon te maken. Ook hier moet erop worden gelet dat de profielvlakken zo glad mogelijk zijn. Een ander voordeel van deze douchecabines is de gemakkelijke instap, wat zorgt voor moeiteloos instappen in de douche.
Sommige klanten vinden de draai- en klapdeuren, die niet absoluut water dicht zijn, ontoereikend en klagen ook over de waterlekkage na het douchen in de naar buiten draaiende deuren, hoewel de meeste fabrikanten een optimale preventie bieden met effectieve afdichtings- en afwateringsstrips.

Douchecabines zonder frame

Designbewuste kopers kiezen voor vrijwel frameloze douchecabines, die worden aangeboden in 6 of 8 mm dik glas. Modellen die alleen uit beslag en glas bestaan, overtuigen door hun verfijnde uitstraling.
Het nadeel hiervan is echter dat zelfs licht hellende wanden de installatie van volledig frameloze cabines onmogelijk maken.
Alternatieven zijn modellen met een vast deel dat wordt gemonteerd met een muuraansluitprofiel, gecombineerd met een deur die op zijn plaats wordt gehouden met beslag.

De uitspraak “niet 100% strak” is ook van toepassing bij het selecteren van deze typen.

Douchecabines die zijn voorzien van handige functionele elementen zoals een douchekop, stortdouche, mengkraan, massagesproeiers, stoomgenerator, doucheradio, doucheverlichting en andere slimme details voldoen aan de fitness- en wellnessvereisten.
Hier heeft de klant de keuze tussen complete units, die verkrijgbaar zijn met acryl achterwanden en hemelbekleding, en functionele douchecabines, die met speciale baden zoals conventionele douchecabines voor de tegels in de badkamer worden geïnstalleerd.

Het stoombad voor in huis

Douchen met stoom: Als u graag naar het Turks stoombad gaat en het vochtige klimaat daar veel beter verdraagt ​​dan de droge Finse sauna, kunt u overwegen om een ​​stoomdouche in uw huis te installeren.

In tegenstelling tot een sauna zijn stoomdouches energiezuiniger en minder belastend voor de circulatie, en ook de installatie in bestaande douchecabines is relatief ongecompliceerd en kan met enkele aanpassingen worden gedaan.

Geef uw mening

Laat een reactie achter