Hoe vaak moet ik mijn badhanddoek verwisselen?

Er is al lang een debat gaande onder experts over hoe vaak mensen hun badkamerhanddoeken moeten verschonen of schoonmaken. Terwijl sommigen geloven dat het perfect gezond is om hun handdoeken één keer per maand te verschonen, zijn er anderen die weigeren om iets anders te gebruiken dan een pas schoongemaakte handdoek elke keer dat ze een douche of bad gebruiken. Hoewel er veel onenigheid is over hoe vaak je een handdoek moet gebruiken voordat je hem schoonmaakt, ligt de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden van deze twee uitersten.

Waarom handdoeken wassen?

Badhanddoeken worden meestal gebruikt om iemand die schoon is af te drogen, meestal direct na een bad of douche. Dit in tegenstelling tot sport handdoeken of strandlakens, die tijdens het gebruik onvermijdelijk vuil worden. Waarom zouden we badhanddoeken regelmatig moeten wassen als ze alleen door schone mensen worden gebruikt? Het probleem is niet zozeer de persoon als wel de inhoud van het water. Hoewel douchewater over het algemeen schoon is, zit het badwater vol met alles wat je van je lichaam hebt weggespoeld, zelfs als dat materiaal nu is opgelost.

Al het water dat door de handdoek wordt geabsorbeerd, laat het vochtig achter en blijft een beetje vochtig, zelfs nadat het droog aanvoelt. De vochtige handdoek biedt dan een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen, waardoor schimmels, E. coli en andere schadelijke ziektekiemen mogelijk een thuis kunnen vormen. Hoewel het snel en grondig drogen van uw handdoeken deze groei zal verminderen, of het nu buiten is of op een verwarmd handdoekenrek, is de enige manier om uw handdoeken op de lange termijn echt hygiënisch te houden, door ze goed schoon te maken. Als algemene regel geldt dat hoe dikker en comfortabeler een handdoek is, hoe meer vocht het opneemt en hoe langer het duurt om te drogen. Aan de andere kant moeten dunnere handdoeken, zoals die je meeneemt naar de sportschool of het strand, vrij snel drogen.

Hoe vaak wassen?

Er is niet één antwoord dat op alle situaties kan worden toegepast, maar als algemene richtlijn zou u moeten proberen uw handdoeken na drie of vier keer gebruik schoon te maken. U kunt het beste rekening houden met uw hygiëneschema; als je elke dag doucht of in bad bent en je de enige bent die je handdoek gebruikt, moet je twee keer per week van handdoek wisselen. Geur, ook al is het niet bijzonder sterk, is een zeker teken dat er microben in uw handdoeken groeien en dat ze zo snel mogelijk moeten worden schoongemaakt. Voor washandjes, waarvan de kans groter is dat ze volledig doorweekt zijn tijdens je hygiëneroutine, moet dit worden verhoogd, mogelijk zelfs verdubbeld, door ze om de paar dagen schoon te maken.

Hoe vaak u uw handdoeken schoonmaakt, hangt ook af van de omstandigheden binnen uw woning. Warmte stimuleert de groei van bacteriën, dus dit is een groter probleem tijdens de zomermaanden (en als je je badkamer de rest van het jaar warm houdt). Als uw badkamer niet goed wordt geventileerd, kan de luchtvochtigheid ook leiden tot een snellere groei. Sport handdoeken worden vaak in tassen gestopt terwijl ze nog vochtig zijn met water (en zweet), waar ze meestal uren blijven liggen, dus het is raadzaam om bij elk bezoek een schone handdoek te gebruiken. Het is ook het beste om jongere kinderen hun eigen handdoek te geven en deze regelmatig schoon te maken, omdat ze niet altijd de meest betrouwbare zijn als het gaat om persoonlijke hygiëne.

Als jij of een huisgenoot ziek is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ieder je eigen handdoek gebruikt en is het handig om je handdoeken vaker schoon te maken. Kruisbesmetting via handdoeken is maar al te gemakkelijk, vooral natte handdoeken die een perfecte omgeving bieden voor bacteriën om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Een vuile handdoek kan zoveel ziektekiemen overbrengen dat ze de voordelen van het schoonmaken van jezelf in de eerste plaats teniet doen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een licht vuile handdoek een ernstig gezondheidsprobleem veroorzaakt, kunnen de bacteriën die ze bij zich draagt ​​de effecten van eczeem verergeren, wratten verspreiden of de overdracht van nagelschimmel bevorderen.

U kunt de hygiëne van uw handdoeken ook verbeteren door ervoor te zorgen dat ze na gebruik goed drogen, of dit nu is door ze aan een handdoekrek te hangen of ze buiten aan uw waslijn te drogen. U moet echter geen handdoeken op een radiator drogen, omdat de hitte en het gebrek aan luchtcirculatie schadelijke ziektekiemen door de lucht kunnen verspreiden; een artikel waarin de mogelijke risico’s van het drogen van artikelen op een radiator worden uitgelegd, vindt u hier. Als je je handdoeken op een hoop op de grond laat liggen, kunnen ze niet goed drogen, dus het is altijd het beste om een ​​betere plek te vinden. Een goede ventilatie helpt ook de groei van bacteriën tijdens het drogen te verminderen, of het nu een afzuigkap is of gewoon een raam opent.

Reinigingstemperatuur

Meestal wordt u waarschijnlijk aangemoedigd om de temperatuur van uw wasmachine te verlagen om energie te besparen. Het verlagen van de temperatuur kan geld besparen en beschermt het materiaal en de kleur van delicatere kledingstukken. Het is echter aan te raden om te reinigen met water van minimaal 60 C, omdat dit voldoende is om de bacteriën die ze met zich meedragen te doden. Uw wasmachine heeft mogelijk een ingebouwde modus voor het ontsmetten van kleding, wat ideaal is voor het verwijderen van ziektekiemen. Anders moet u uw wasmachine op een hoge temperatuur laten draaien of, als u uw handdoeken met de hand schoonmaakt, ervoor zorgen dat het water voldoende heet is. Even terzijde, het is het beste om geen wasverzachter te gebruiken wanneer je handdoeken wast, omdat dit een residu achterlaat dat hun absorptievermogen vermindert.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Water is..
Logo
Shopping cart