Kan je kleren drogen op een radiator?

Moet je kleren drogen op een radiator?

Sinds radiatoren voor het eerst in huizen werden geïntroduceerd, wenden mensen zich tot hen als een middel om hun kleding, handdoeken en ander linnengoed te drogen. Op het eerste gezicht is het heel logisch; in de wintermaanden, wanneer je niet veel kansen hebt om je was buiten te hangen, zullen je radiatoren waarschijnlijk actief zijn en bieden ze een warme, duidelijke droogplek. Zelfs als je een wasdroger hebt, zijn sommige van je delicatere kledingstukken waarschijnlijk niet geschikt om in de droogtrommel te drogen. Ondanks dit, hoewel radiatoren schijnbaar een geweldige plek zijn om je was te drogen, zijn er een aantal redenen waarom je zou moeten overwegen om natte kleren ergens anders op te hangen.

Afgezien van andere problemen, isoleert het draperen van natte kleding of handdoeken over een radiator de warmte en voorkomt dat deze goed circuleert. Dit is van invloed op alle kachels, maar bepaalde typen, zoals convectorradiatoren, werken door het creëren van warme luchtstromen en zijn veel minder effectief wanneer ze worden bedekt met nat materiaal. Bovendien kan het achterlaten van kleding op opslag of convectoren een ernstig brandgevaar opleveren.

Gezondheid risico’s

In de afgelopen jaren hebben wetenschappers gewaarschuwd voor de mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid van het rechtstreeks op een radiator plaatsen van kleding. Door het vocht van natte kleding te verwarmen, kunnen aspergillus-schimmelsporen worden gevormd en in de lucht terechtkomen. Voor het grootste deel van de bevolking zullen aspergillus-sporen geen probleem zijn, aangezien veel mensen er immuun voor zijn of een gezond immuunsysteem hebben dat hun effecten tenietdoet. Er zijn echter helaas een groot aantal mensen die potentieel kwetsbaar zijn voor negatieve gezondheidseffecten, zoals mensen met longaandoeningen, waaronder astma, of met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van andere gezondheidsproblemen.

Voor degenen die kwetsbaar zijn voor de effecten ervan, kunnen deze schimmelsporen in zeldzame gevallen pulmonale aspergillose veroorzaken, een aandoening die mogelijk ernstige schade aan de longen kan toebrengen en zelfs fataal kan worden als ze niet snel wordt verholpen. Aspergillose verwijst eigenlijk naar een aantal verschillende aandoeningen die de longen, sinussen en luchtpijp aantasten, die elk worden veroorzaakt door aspergillus-sporen. Hoe ernstig een probleem deze aandoeningen kunnen worden, hangt af van iemands leeftijd, bestaande gezondheidsproblemen en hoeveel sporen ze hebben ingeademd.

Binnenshuis kleren drogen

Desondanks is het af en toe drogen van kleding binnenshuis waarschijnlijk onvermijdelijk, vooral als je niet over een wasdroger beschikt. Het is niet echt gevaarlijk om af en toe een kledingstuk, zoals een paar natte sokken, te drogen nadat je in de regen bent beland, maar het is een slecht idee om elke radiator in je huis te bedekken met je hele wasmand. In het beste geval beperk je de hoeveelheid warmte die je radiatoren kunnen leveren aan de rest van je kamer, maar in het slechtste geval voeg je een aanzienlijke hoeveelheid vocht en potentieel gevaarlijke sporen toe aan de lucht.

Als je toch een paar items op je radiatoren moet drogen, is het de moeite waard om een ​​raam in de kamer te openen om waterdamp de kans te geven te ontsnappen. Je hoeft ze niet per se ver te openen; de meeste moderne ramen hebben een ventilatieopening of een manier om slechts een klein beetje open te worden gehouden om vocht te laten ontsnappen. Het is ook een goed idee om de binnendeuren naar de kamer waar u de artikelen droogt te sluiten, om te voorkomen dat vocht zich naar andere delen van uw eigendom verspreidt. Als er zich vocht in uw woning kan ophopen, kan dit condensatie veroorzaken die kan leiden tot vocht en schimmel en mogelijk langdurige schade aan uw huis kan veroorzaken, waarbij gips, behang of andere kenmerken in toenemende mate worden aangetast. Hoe lastig het ook is om naar de dichtstbijzijnde wasdroger te reizen, het is vast minder duur dan het opknappen van een hele kamer.

Gebrek aan ventilatie

Ironisch genoeg betekenen verbeteringen in de isolatie van woningen dat er nu meer kans is dat er vocht in uw huis wordt vastgehouden. Deze verbeteringen omvatten dubbele beglazing, tochtwering en betere isolatie. Hoewel dit geweldig is om warmte vast te houden, kan het ook een gebrek aan ventilatie betekenen en ertoe leiden dat vocht niet kan ontsnappen. Jaren geleden, toen open vuren populairder waren, zorgden ze voor veel warmte, terwijl de schoorsteen ook diende als een manier om vocht te ventileren, maar ze zijn minder gebruikelijk geworden naarmate de samenleving afstand neemt van fossiele brandstoffen. Aangezien er niet veel vocht in uw huis mag rondzweven, is dit meestal geen probleem, maar het is nog een reden om niet meer damp te introduceren door uw radiatoren af ​​te dekken met natte kleding.

Je zou dit probleem kunnen bestrijden door een luchtbevochtiger te plaatsen in de kamer waar je je kleren aan het drogen bent, maar nogmaals, dit is een zeer dure oplossing voor een probleem dat zou worden verholpen door simpelweg een plaatselijke wasservice te bezoeken of je kleren aan een kledingrek te hangen. paard. Als u toch binnen moet drogen, kunt u dit altijd het beste doen in een ruimte met een afzuigkap, zoals een badkamer of keuken, om de hoeveelheid vocht tot een minimum te beperken. Alleen omdat je kleding niet op radiatoren moet leggen om ze te drogen, wil dat nog niet zeggen dat je niet kunt profiteren van de warmte die ze leveren. Producten zoals radiator-airers kunnen aan uw radiator worden bevestigd, zodat u uw wasgoed kunt ophangen terwijl het droogt zonder de warmtebron zelf af te dekken.

Verwarmde handdoekrekken

Als je je kleding toch ergens warm moet ophangen om ze te drogen, is een verwarmd handdoekenrek meestal de beste optie. In tegenstelling tot radiatoren, zijn deze ontworpen om handdoeken en andere vochtige items eraan te laten hangen en kunnen ze de extra belasting van het drogen van items aan, terwijl ze ook uw badkamer warm houden. Afgezien van al het andere, zijn badkamers meestal veel beter uitgerust om met de extra waterdamp om te gaan, dankzij afzuigkappen en tegels of andere waterdichte oppervlakken. Als je maar een paar items tegelijk wilt drogen, is het gebruik van een handdoekenrek minder duur dan een wasdroger en kun je meerdere items tegelijk ophangen, in tegenstelling tot de meeste radiatoren. Verwarmde handdoekrekken worden meestal in badkamers geïnstalleerd, maar ze zijn ook ideaal voor bijkeukens of waar u ook uw wasgoed schoonmaakt, waardoor u een extra plek heeft om uw was op te hangen en te drogen. Zorg er wel voor dat deze kamers goed worden geventileerd met ramen of afzuigkappen. Sommige moderne rails hebben zelfs handige planken waar u opgevouwen handdoeken kunt plaatsen, zodat ze warm en klaar voor gebruik blijven. Je kunt zelfs een droogrek naast je reling plaatsen als je wat extra wilt drogen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Water is..
Logo
Shopping cart