Tegel voegen reinigen 4 methoden

Het schoonmaken van voegen in de badkamer met een tandenborstel is een hele klus. Bijna iedereen heeft echter huismiddeltjes zoals zuiveringszout of soda om te helpen bij het schoonmaken.
Een stoomreiniger is ideaal voor de badkamer of om cementvoegen te reinigen, omdat hij zacht werkt zonder chemische reinigingsmiddelen.
Wil je de voegen op je terras schoonmaken, dan mag je hier niet met azijn en / of zout werken, dit om het grondwater niet te vervuilen.

Oude voegen zien er niet alleen lelijk uit, ze kunnen ook gevaarlijk zijn.
Als het om huishoudelijk werk gaat, is het schoonmaken van de tegelvoegen een van de vervelende karwijtjes. Daarom is dit werk niet erg populair en zijn veel mensen constant op zoek naar goede alternatieven voor hun vorige methode.

Het begint in huis met het reinigen van tegelvoegen en gaat verder op het terras of rondom het huis met het reinigen van de voegen tussen terrasplaten of straatstenen.

Voegen zijn simpelweg het zwakke punt van anders gemakkelijk te onderhouden oppervlakken. Vooral in de keuken en badkamer moet hygiëne er regelmatig voor zorgen dat de voegen schoon zijn – ook om schimmel te voorkomen.

1. Niet elke reiniger is goed voor uw tegelvoegen

Reiniging met te scherpe gereedschappen of reinigingsmiddelen leidt vroeg of laat tot een gezamenlijke renovatie. Dit geldt zowel in huis als buiten.
Er zijn echt goede hulpmiddelen en huismiddeltjes, maar ook methoden die dit lastige huishouden veel gemakkelijker maken. Maar er zijn ook tips die niet worden aanbevolen.

1.1. Niet gebruiken voor voegen:

Schuurblokken
Kaarsvet voor verzegeling (slechte tip, maar wel een die op internet circuleert)
Afdichtingen (maak altijd lagen die op een gegeven moment weer verwijderd moeten worden)
Schuurmiddelen
Azijn of azijnessence (werkt met de kalk in de voegmortel en beschadigt zo de voeg)
schuursponsjes of gereedschappen met scherpe randen
Chloorreinigers en andere chemische bommen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu
Onkruidverdelgers horen niet thuis in een milieubewust huishouden

2. Reiniging van de voegen in de badkamer en keuken

Chemische voegenreinigers zijn niet goed voor het milieu, maar ze zijn meestal erg effectief.

2.1. Reinig tegelvoegen met een speciale reiniger

Er zijn speciale voegenreinigers, die meestal duur maar ook effectief zijn. Veel zijn echter ook bijtend en worden niet echt aanbevolen voor dagelijks gebruik. Maar ze zijn ontworpen voor voegen, wat betekent dat ze meer werken met basisingrediënten die de gewrichten niet aantasten of vernietigen.
Dus als uw tegelvoegen erg vuil zijn en mogelijke schimmel zelfs uw gezondheid bedreigt, is een grondige reiniging met zo’n reiniger perfect gerechtvaardigd.

2.2. Normale huishoudelijke reiniger

Huismiddeltjes voor het reinigen van voegen. Huismiddeltjes zoals zuiveringszout en citroenzuur kunnen op veel manieren in het huishouden worden gebruikt.

Het wordt aanbevolen om hier neutrale wasmiddelen te gebruiken. Gebruik echter geen afwasmiddel, aangezien dit te veel residu achterlaat. Azijnreinigers zijn ook ongeschikt, ze zijn te zuur voor kalkachtige tegelvoegen en beschadigen ze op lange termijn.

2.3. Maak de voegen schoon met zuiveringszout of bakpoeder

Het schoonmaken van voegen met huismiddeltjes is eenvoudig, effectief en gemakkelijk te volgen. Meng zuiveringszout met een beetje water en schrob met een voegenborstel of een oude tandenborstel. Voor de reactie wordt een beetje citroenzuur aan het bakpoeder toegevoegd, maar in combinatie met het bakpoeder is het vrij neutraal.

Als alternatief kunt u de voegen ook reinigen met zuiveringszout. Meng de baking soda met een paar druppels citroen en twee of drie eetlepels water.

2.4. Stoomreiniger

Reinigen met een stoomreiniger werkt heerlijk en is zeer effectief zonder wasmiddel. Zoals met alle redelijke opties, is deze methode arbeidsintensief. Hierdoor worden alle vuil en alle afzettingen met bacteriën en sporen grondig verwijderd met een stoomreiniger, zonder enige chemicaliën.

Tip: Als u bij het reinigen van de voegen de eerste kleine roestvlekjes ontdekt, verwijder deze dan direct met alcohol (minimaal 70%) zoals alcohol, isopropanol of ethanol (open het raam en wees voorzichtig, deze hoog percentage alcoholen zijn zeer vluchtig en licht ontvlambaar).

3. Reinig de voegen van het terras of stoeptegels en straatstenen

3.1. Reiniging van stenen of platen die met voegmiddel zijn gevoegd

Een hogedrukreiniger is de meest efficiënte manier om voegmortel en panelen te reinigen.
Als de platen of tegels met voegmortel worden gevoegd, volstaat in de meeste gevallen wat er voor het hele oppervlak wordt gedaan.

Dit zijn voornamelijk hogedrukreinigers en stoomreinigers zonder reinigingsmiddelen. Maar wees voorzichtig, de hogedrukreiniger is een sterk pistool – niet te gebruiken voor normale onderhoudsreiniging, op zijn best een keer in het voorjaar om algen en mos grondig te verwijderen.

Als er schoonmaakmiddelen moeten of moeten worden gebruikt omdat er iets is gemorst of er een hardnekkige aanslag is gevormd, zijn een neutraal schoonmaakmiddel, heet water en grondig schrobben meestal voldoende. Zelfs als de vlek de eerste keer niet verdwijnt.

Tip: Regelmatig vegen zorgt er ook mechanisch voor dat mossen en algen moeilijk kunnen bezinken en dat er weinig organisch materiaal op de panelen en in de voegen achterblijft dat zou kunnen leiden tot begroeiing.

3.2. Zandvoegen reinigen en onderhouden

In plaats van de afgekeurde onkruidverdelgers, wordt er vaak (en illegaal) azijn en / of zout in de voegen gegoten. Dit is niet alleen verboden, maar kan net als de onkruidverdelgers zelfs aanzienlijke vervuiling van het grondwater veroorzaken. Daarnaast is azijn ook erg schadelijk voor je straatstenen. Het grote nadeel is daarentegen dat reinigen met een grove bezem of zelfs een hogedrukreiniger het zand losmaakt van de voegen en vaker moet worden bijgeschuurd.
Toch wordt regelmatig mechanisch reinigen met een grove bezem sterk aanbevolen, omdat dit voorkomt dat kleine zaailingen zo gemakkelijk blijven plakken

Kun je voegen reinigen met chloor?

Reinigingsmiddelen die chloor bevatten, kunnen zeer effectief zijn. De middelen zijn vooral geschikt voor witte of lichtgrijze voegen. Gebruik echter nooit reinigingsmiddelen met chloor op donkere of gekleurde voegen, omdat deze deze kunnen bleken. Neem bovendien altijd de veiligheidsinstructies van de fabrikant in acht

Hoe reinig je voegen met waspoeder?

Waspoeder is ook een wondermiddel voor het reinigen van voegen. Het enige dat u hoeft te doen, is vlekken met waspoeder en een beetje water in te schuimen om vlekken te bestrijden. Was daarna het poeder grondig af zodat er geen witte vlekken achterblijven.

Hoe reinig je voegen in straatstenen?

De reiniging van externe voegen is anders dan die van voegen in de badkamer of keuken. Stoom- of hogedrukreinigers zijn bijzonder geschikt voor u, omdat ze zonder chemische reinigingsmiddelen werken en zo het milieu ontzien. Als u zo’n apparaat niet permanent wilt kopen, kunt u het ook bij sommige bouwmarkten lenen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Water is..
Logo
Shopping cart