Tegels of alternatieve materialen in de badkamer?

Als u een nieuwe badkamer plant of uw oude badkamer wilt renoveren, rijst de vraag naar de vormgeving van de wand en vloer. Maar welke tegels zijn geschikt? Moeten het zelfs tegels zijn? We geven u een uitgebreid overzicht van de moderne vormgevingsmogelijkheden voor wanden en vloeren.

Badkamertegels en passende alternatieven

Tot een paar jaar geleden waren conventionele tegels overal in de badkamer te vinden. Tegenwoordig zijn tegels nog steeds de meest populaire bedekking voor muren en vloeren, maar steeds meer klanten kiezen ervoor om de badkamer naadloos te maken.

Tegels: hun positieve eigenschappen spreken in het voordeel van badkamerontwerp met tegels. Het materiaal is robuust en onderhoudsvriendelijk, niet brandbaar en lichtecht. Ziektekiemen krijgen geen kans op het gladde oppervlak. Daarnaast zijn tegels verkrijgbaar in vele kleuren en maten, zien ze er zeer elegant uit en verhogen ze het wooncomfort. De zwakke punten in een wand- of vloerbedekking van tegels zijn de voegen. Hun levensduur is korter dan die van badkamertegels en het onderhoud is kostbaar.
Naadloos badkamerontwerp: waterdicht gips en acrylvernis, waardoor behang zelfs geschikt is voor de badkamer, evenals wandpanelen bieden de mogelijkheid om een ​​badkamer zonder voegen te ontwerpen. Vloeren en wanden zonder voegen zien er buitengewoon elegant uit in de badkamer en creëren een gezellige sfeer in de kamer.

Overzicht van materialen en soorten

De keuze aan tegels voor uw droombadkamer is enorm. We geven u een overzicht van de verschillende producten voor uw tegelaankoop:

Keramische tegels – de klassieker

Keramische tegels worden gemengd uit klei en andere minerale componenten en vervolgens gebakken. Op deze manier kunnen badkamertegels in alle kleuren en vormen en met patronen worden geproduceerd. Let bij het kiezen van badkamertegels op de slijtageklasse: hoe hoger de waarde, hoe duurzamer de goederen zijn.

Slijtklasse 1 en 2: alleen geschikt voor wanduitvoering
Slijtklasse 3: kan worden gebruikt voor vloeren op blote voeten en met weinig verkeer
Slijtklasse 4: voor alle soorten vloeren, ook in huiskamer vloer

Natuursteentegels – graniet en marmer voor de badkamer

Natuursteentegels worden uit echt steen gesneden en gepolijst. Afhankelijk van de grondstof zijn er verschillende kleuren beschikbaar, van wit tot grijs, beige en bruintinten tot zwart. Met natuursteentegels is elk stuk uniek. Dit zie je ook terug in de prijs: natuursteentegels zijn duurder in aanschaf dan keramische badkamertegels.

Geglazuurde en ongeglazuurde tegels

Geglazuurde badkamertegels krijgen na het eerste bakproces een glazuurlaag die in een tweede bakproces wordt ingebrand. Ze zijn verkrijgbaar met een matte, semi-glanzende of hoogglans afwerking. Dankzij het glazuur kunnen tegels alle denkbare kleuren en patronen krijgen. Ongeglazuurde tegels krijgen hun kleur en patroon van de gebruikte klei. Ze zijn mat tot halfglans. Ongeglazuurde tegels zijn minder gevoelig voor slijtage en zijn zeer geschikt als vloerbedekking. Geglazuurde tegels zijn beter bestand tegen vlekken, maar gevoeliger voor krassen en slijtage.

Tegels in houtlook

Tegels met houtlook verbazen door hun natuurgetrouwe kleur en nerf en zijn nauwelijks van echt houten vloeren te onderscheiden. Voor de badkamer worden ze sterk aanbevolen als alternatief voor parket, laminaat of vinyl vanwege hun ongevoeligheid voor vocht. Ook met tegels in houtlook zet je mooie accenten op de muur.

Decoratieve tegels – klassieke patronen en hele afbeeldingen

Siertegels met klassieke ornamenten zijn een must voor de vintage look. Hier zet je bewust accenten op een muur om een ​​onrustige, overbelaste ruimtesfeer te vermijden en het wooncomfort te bevorderen. Decoratieve tegels zijn vooral populair om patronen of randen in de tegeloppervlakken te verwerken. Er zijn ook complete afbeeldingen van decoratieve tegels beschikbaar, waarmee u motieven permanent in de wandbekleding kunt verwerken.

Alternatieven voor badkamertegels

Het moderne badkamerontwerp hoeft niet per se met tegels te worden gemaakt. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om uw droombadkamer naadloos in te richten of gebruik te maken van duurzame, natuurlijke grondstoffen.

Vind je tegels geweldig in de badkamer als alleen de voegen er niet waren? Dan leer je over enkele naadloze alternatieven:

PVC: PVC (polyvinylchloride) of ook wel vinyl genoemd, biedt een waterdicht, onderhoudsvriendelijk en voegvrij oppervlak dat zowel geschikt is voor de vloer als voor de wanden.
Wandpanelen: Met wandpanelen van kunststof kunnen de wanden snel en eenvoudig worden bekleed. Speciaal voor de bekleding van de douche of als achterwand van het bad zijn panelen met geschikte afmetingen verkrijgbaar.
Zichtbare dekvloer: wie het prettig vindt minimaal, vertrouwt op waterdichte en slijtvaste pleister. Een traditionele pleister op basis van kalk is bijvoorbeeld de tadelakt, die in Marokko al eeuwenlang wordt gebruikt.

Duurzame materialen voor badkamerdesign

Als u uw badkamer zo origineel mogelijk wilt inrichten, zijn er tegenwoordig veel materialen beschikbaar. Bijzonder populair zijn:

Zichtbeton: gepolijst en gewaxt beton is perfect voor de badkamer en zorgt voor een zeer elegante uitstraling. Met een professionele oppervlaktebehandeling bespaart u uzelf tegels en andere wand- en vloerbedekkingen. In direct natte ruimtes moeten de oppervlakken extra worden afgedicht met verf.
Hout: een houten vloer in de badkamer straalt warmte en elegantie uit en de hernieuwbare grondstof is aangenaam om op te lopen. Met de keuze van het juiste hout (zoals tropisch hout of warmtebehandeld lokaal hout zoals douglasspar of walnoot) en de juiste plaatsing werkt hout ook in natte ruimtes.
Kurk: Een naadloos verlijmde kurkvloer zorgt voor een uitstekende contactgeluidisolatie en een zacht, warm gevoel in de badkamer. Kurkparket gemaakt van tegels is vanwege de voegen niet geschikt voor in de badkamer.
Steen: Een kiezelstenen vloer in de badkamer zorgt voor een spa-gevoel en biedt een gezonde voetmassage. Een afdichting op de steen en harslijm maakt de vloer jarenlang waterdicht en daardoor zelfs geschikt als douchevloer.

Het juiste tegelformaat

De maat en het formaat van de tegels hebben een grote invloed op het effect van de ruimte. Als je een kleine badkamer hebt, gebruik dan groot formaat, lichtgekleurde wandtegels (bijvoorbeeld 30 x 60 centimeter) zodat je badkamer er veel groter uitziet. De vloertegels daarentegen moeten donker worden gehouden om de kamer meer diepte te geven.

Over het algemeen kunt u kiezen uit de volgende modellen:

Kleine tegels – de klassieker
10 x 10 centimeter
18 x 18 centimeter
13,5 x 19 centimeter

Grootformaat tegels laten een kamer bijzonder kalm overkomen en vergroten visueel kleine kamers. Hier kun je accenten leggen met de gewrichten.

Vierkante tegels zien er meestal niet goed uit op de muur, ze zijn ideaal als vloertegels.

Mozaïektegels zijn bijzonder geschikt om accenten te leggen en individuele ruimtes te contrasteren, zoals de wand van de wastafel of rondom het toilet.

Geef uw mening

Laat een reactie achter