Zeven manieren om een badkamer ideaal te maken voor een oudere persoon

In de badkamer kunnen uitglijden en struikelen optreden en tot ernstig letsel leiden. Maar ongelukken kunnen worden voorkomen met huisaanpassingen en hulpmiddelen

De badkamer is voor velen van ons een toevluchtsoord – een plek die we associëren met privacy en rust. Maar het kan ook een gevaarlijke en enge plek zijn voor ouderen met mobiliteitsproblemen. Helaas kan baden het eerste zijn dat opvalt dat het een uitdaging wordt met het ouder worden. Uitglijden en struikelen is een risico bij het douchen of in bad stappen en kan tot ernstig letsel leiden. Gelukkig zijn er veel dingen die u kunt doen om de veiligheid in de badkamer voor oudere personen te verbeteren, en voor veel hiervan zijn slechts kleine aanpassingen nodig.

1. Praat met een ergotherapeut

Als u moeite heeft om in en uit bad te komen, kunnen aanpassingen aan de badkamer helpen. Iedereen is anders, dus het is moeilijk om algemene aannames te doen over het beste type apparatuur dat je kunt kiezen. Zoek dus deskundige begeleiding voordat u bad hulpmiddelen aanschaft. Het is een goed idee om voor en tijdens de planning met een geregistreerde ergotherapeut te praten. Ze kunnen een beoordeling maken die u helpt bij het identificeren van uw specifieke behoeften en welke apparatuur voor u het beste werkt.

2. Bad gadgets

Als er maar een kleine verandering nodig is, zijn er veel gadgets die het baden veiliger kunnen maken, maar zonder dat je grote aanpassingen aan de kamer hoeft te maken. U kunt bijvoorbeeld bad kussens krijgen om uw lichaam te ondersteunen terwijl u in bad ligt. Of kraan draaiers kunnen erg handig zijn voor degenen die niet voldoende kracht hebben om de kraan gemakkelijk te draaien. En een zeepdispenser aan de muur kan het probleem oplossen van een stuk zeep dat uit je handen glijdt en op de vloer terechtkomt.

3. Badplanken en douchezitjes

Badplanken zijn ontworpen voor mensen met beperkte kracht, maar toch een zekere mate van behendigheid. Ze helpen je gemakkelijker in en uit het bad te komen en bieden ook een stevige zitplaats om op te zitten als je er eenmaal in zit. Ze passen over de breedte op het bad. Je kunt ook bad- en douchezitjes krijgen die een beetje als een plank werken, maar waarbij je meer ondergedompeld in het badwater kunt zitten dan met alleen een plank. Badzitjes zijn ideaal voor mensen met beperkte mobiliteit rond de kniegewrichten en beperkte armkracht.

4. Gemakkelijk toegankelijke baden en douches

Als het gebruik van een conventioneel bad of douche te moeilijk is geworden, zijn er veel verschillende soorten baden en douches om te ontdekken. Van inloopbaden en douches tot baden met ingebouwde stoelen, er zijn tal van opties beschikbaar om u gemoedsrust te geven tijdens het baden. Ontdek andere manieren om een ​​badkamer aan te passen

5. Maak de vloer veilig

Verwaarloos de vloer niet als u bedenkt hoe u een badkamer veiliger kunt maken. Veel valpartijen gebeuren door onstabiele vloeren of los tapijt of vloerkleden. Het is vooral belangrijk dat de vloer in de badkamer antislip is. U kunt antislipmatten goedkoop kopen bij de meeste doe-het-zelfzaken en huishoudelijke winkels, wat helpt als u een snelle oplossing nodig heeft. Maar u kunt het risico op uitglijden verder verminderen door gespecialiseerde veiligheidsvloeren te plaatsen.  Vergeet niet een antislipmat op de bodem van het bad (of douche) te leggen. Maar vermijd het gebruik van badoliën, omdat deze de effectiviteit van antislipmatten verminderen.

6. Installeer een badlift

Een badlift of -lift is een grote investering, maar ze kunnen de juiste zijn als uw mobiliteits- en krachtproblemen ernstig zijn. Badliften en -liften kunnen afneembaar of aan uw bad worden bevestigd. Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen, zoals takels die aan het plafond of de vloer worden bevestigd. Het gemakkelijkste type badlift om uit het bad te halen is de opblaasbare kussenbadlift. Lees alles over badliften en takels

7. Financiële hulp krijgen voor aanpassingen

Sommige badkameraanpassingen zijn duurder dan andere. In sommige gevallen kunt u wellicht hulp krijgen van uw lokale overheid om de nodige aanpassingen te financieren. De beschikbare soorten hulp variëren van kleine aanpassingen die gratis door de gemeente kunnen worden uitgevoerd tot inkomensafhankelijke beurzen voor degenen die groot werk nodig hebben. De eerste stap om erachter te komen of u financiële hulp kunt krijgen, is het aanvragen van een indicatiestelling. Tijdens dit proces komt een ergotherapeut bij u thuis om te kijken welke aanpassingen u kunnen helpen om daar zelfstandig te blijven wonen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Water is..
Logo
Shopping cart