Zijn handdrogers hygiënisch?

In het afgelopen decennium is er veel discussie geweest over de vraag of handdrogers echt de meest hygiënische oplossing zijn om je handen in een openbare badkamer te drogen. Er zijn nu een aantal onderzoeken geweest die hebben geprobeerd deze vraag te beantwoorden, met wisselende resultaten. Sommigen zeggen dat handdrogers hygiënischer zijn omdat ze fysiek contact minimaliseren, terwijl anderen beweren dat de gegenereerde warmte en luchtstroom de groei en verspreiding van bacteriën juist bevorderen.

Er zijn drie populaire methoden om handen te drogen in openbare badkamers. Deze methoden zijn: drogen met papieren handdoeken (en soms linnen handdoeken, in luxe badkamers), warmeluchtdrogers en nieuwere, meer geavanceerde jetluchtdrogers. Warmeluchtdrogers zijn momenteel meer wijdverbreid, het type dat je zou kunnen tegenkomen in een café of schooltoilet, en gebruiken warme lucht die met een lagere snelheid wordt geleid dan nieuwere modellen. Jet-luchtdrogers, zoals Dyson’s “Airblade”, blazen koelere lucht met zeer hoge snelheden, met als doel het water van uw huid weg te halen.

Testmethoden

In een poging om de meest hygiënische methode voor het drogen van je handen te bepalen, voerden onderzoekers een reeks tests uit. De belangrijkste hiervan was een handdroog test, die plaatsvond in een standaard geventileerde ruimte (zonder airconditioning) en waarbij zowel de omgeving als de bewoners werden getest. Mensen droegen handschoenen en doopten vervolgens hun handen in een oplossing van bacteriën gekweekt uit yoghurt en droogden vervolgens hun handen met elk van de drie belangrijkste methoden.

Om eerlijk te testen hoe hygiënisch elke droogmethode is, wreven onderzoekers 15 seconden in hun handen met vier papieren handdoeken, wreven hun handen 30 tot 40 seconden tegen elkaar onder een warmeluchtdroger of gebruikten een jetluchtdroger gedurende 15 seconden. Deze tijden werden beschouwd als de benodigde hoeveelheid voor elke methode om de handen van de gebruiker (in dit geval handschoenen) volledig te drogen. Omdat de test vooral gericht was op de verspreiding van ziektekiemen, werden 120 luchtmonsters genomen, waarvan de helft na het afdrogen van de handen en de helft ervoor als controlemonster. Elk van deze monsters werd gedurende een periode van 15 minuten genomen met behulp van luchtmonsternemers.

Een tweede test werd uitgevoerd om de mogelijke verspreiding van besmetting van persoon tot persoon te ontdekken. Onderzoekers bedekten hun handschoenen met zwarte verf op waterbasis en zowel zij als een mede-proefpersoon waren gekleed in witte pakken. De twee mensen stonden een meter uit elkaar en de onderzoeker droogde hun handen om de overdracht van verf van hun handen naar hun omgeving te observeren. Deze test werd 10 keer uitgevoerd voor elk van de drie belangrijkste droogmethoden.

Test resultaten

De resultaten van de droogtest lieten een veel hoger aantal bacteriën zien bij gebruik van hetelucht handdrogers dan papieren handdoeken. Misschien verrassend genoeg was dit aantal zelfs nog groter bij het gebruik van moderne jet-luchtdrogers. De bacterieoverdrachtstest met zwarte verf leverde vergelijkbare resultaten op; papieren handdoeken beperkten de verf tot de primaire proefpersoon, terwijl luchtdrogers en jetdrogers beide verf van de handen naar het lichaam van de proefpersoon verspreidden, evenals naar iedereen die in de buurt stond.

Interessant aan de heteluchtdroger test was dat de proefpersoon die tijdens het gebruik in de handen wreef, er juist toe leidde dat er minder bacteriën werden verwijderd. Aan de andere kant, door hun handen stil te houden tijdens het drogen, werd een grotere hoeveelheid verwijderd, wat suggereert dat de gebruikelijke praktijk om de handen tegen elkaar te wrijven om het drogen te versnellen in feite schadelijk is. In die zin kunnen jetdrogers als effectiever worden beschouwd dan heteluchtdrogers, omdat ze de handen veel sneller drogen en gebruikers ontmoedigen hun handen tegen elkaar te wrijven of de badkamer te verlaten terwijl ze nog nat zijn. Zolang gebruikers zich houden aan de instructies van de fabrikant en hun handen grondig drogen, is er geen significant verschil in effectiviteit tussen de twee belangrijkste typen luchtdrogers.

Testbeperkingen

Ondanks dat deze studie suggereert dat luchtdrogers inherent hygiënischer zijn dan hun elektrische tegenhangers, zijn er duidelijke beperkingen aan de uitgevoerde tests. In plaats van de proefpersonen hun handen te wassen en daarna af te drogen, droogden ze ze zonder vooraf bacteriën of verf te verwijderen. Deze testomstandigheden lijken meer op het gebruik van het toilet dan op het drogen van de handen zonder ze te wassen, wat een onwaarschijnlijk scenario is. De resultaten suggereren dat de warmte- en luchtstromen die worden gegenereerd door een elektrische droger de groei en verspreiding van ziektekiemen waarschijnlijk zullen stimuleren, maar het is onwaarschijnlijk dat de testomstandigheden in het dagelijks leven zullen worden gerepliceerd. Om de effectiviteit van elk type drogen echt te testen, zou het logischer zijn om de handschoenen in bacteriën te dompelen, ze schoon te maken met water en zeep en ze vervolgens te drogen met behulp van elk van de verschillende methoden.

De testers concludeerden ook dat een van de belangrijkste problemen met heteluchtdrogers is dat gebruikers ze vaak niet lang genoeg gebruiken. Het wordt aanbevolen om luchtdrogers ten minste dertig seconden te gebruiken om ervoor te zorgen dat de handen van de gebruiker droog zijn, in tegenstelling tot de populaire techniek om ze kort onder de droger te houden voordat ze schoon worden geveegd op kleding. Jet-luchtdrogers maken dit minder een probleem door de handen sneller te drogen, meestal in ongeveer de helft van de tijd die oudere drogers nodig hebben.

Hoewel de resultaten van de verftest suggereerden dat luchtdrogers de overdracht van ziektekiemen in de lucht bevorderden, zeker in vergelijking met papieren handdoeken, is het opnieuw onduidelijk hoe belangrijk dit is. Bewijzen dat zwarte verfvlekken van een persoon worden overgedragen, betekent niet noodzakelijk dat gevaarlijke bacteriën met dezelfde snelheid worden overgedragen, vooral als de gebruiker zijn handen goed heeft gereinigd met water en zeep voordat hij wordt gedroogd. Zwarte verf is zwaarder dan bacteriën, maar het bootst wel het scenario na van het overbrengen van water van persoon naar persoon, dat zelf schadelijke bacteriën kan dragen.

Een interessante bevinding van de verfoverdrachtstest was dat, hoewel verfvlekken vaak werden verspreid naar het bovenlichaam en de omgeving van de gebruiker, beide soorten luchtdrogers het grootste deel van de verf van de handen verwijderden. In wezen zijn ze effectief in het reinigen van de handen, maar brengen ze de bacteriën gewoon naar elders, in tegenstelling tot papieren handdoeken, die een effectieve verwijderingsmethode zijn. Wat de overdracht betreft, was de hoeveelheid verf die op secundaire proefpersonen terechtkwam over het algemeen laag, met weinig verschil tussen de twee soorten luchtdrogers.

Een andere vraag die in het onderzoek blijkbaar niet aan de orde is geweest, is de overdracht van kiemen vanuit de dispenser voor papieren handdoekjes of de luchtdroger zelf. Terwijl de meeste moderne units zijn ontworpen om automatisch te zijn en geen fysiek contact nodig hebben, worden vooral oudere heteluchtdrogers vaak geactiveerd door een knop die een broedplaats voor ziektekiemen kan worden als ze niet vaak worden schoongemaakt. Dispensers voor papieren handdoeken en jet-luchtdrogers vermijden dit probleem over het algemeen door de noodzaak van contact met het apparaat te vermijden.

Conclusies

In ieder geval ondersteunen de resultaten van dit onderzoek de overtuiging dat papieren handdoeken de meest effectieve methode voor het drogen van de handen blijven om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, waardoor ze de aanbevolen optie zijn in zorginstellingen en overal waar de verspreiding van bacteriën tot een minimum moet worden beperkt. Hoewel bepaalde mediabronnen deze resultaten hebben gebruikt om te suggereren dat elektrische handdrogers op de een of andere manier onveilig zijn in vergelijking met papieren handdoeken, is dit niet echt waar in alle, maar de meest gevoelige gevallen en deze verkooppunten vermelden de beperkingen van de gebruikte tests niet.

Uiteindelijk blijven papieren handdoeken de meest hygiënische manier om je handen te drogen na het reinigen. Idealiter activeert u de kraan, reinigt u uw handen met warm water en zeep, gebruikt u een papieren handdoek om uw handen af ​​te drogen en gebruikt u de papieren handdoek om de kraan dicht te draaien en kruisbesmetting te voorkomen, als dit niet automatisch gebeurt. Bij dagelijks gebruik is het onwaarschijnlijk dat er enig gevaar is bij het gebruik van luchtdrogers, aangezien de overgrote meerderheid van de mensen geen significante bacteriën bij zich heeft en hopelijk hun handen grondig reinigen voordat ze drogen. In meer gevoelige situaties, bijvoorbeeld bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte, blijft het raadzaam om papieren handdoekjes te gebruiken om de handen goed af te drogen en daarna de handdoeken weg te gooien. Dit zou de kans op besmetting van anderen moeten minimaliseren.

Om de vraag te beantwoorden of heteluchtdrogers hygiënisch zijn, hangt dit grotendeels af van de omstandigheden en of de gebruiker voldoet aan de aanbevolen droogduur. In zorginstellingen en andere omgevingen waar het voorkomen van de verspreiding van bacteriën een prioriteit is, zijn papieren handdoeken de meest effectieve methode om handen te drogen. Dit roept wel de kwestie van papierafval op, maar veel papieren handdoeken worden nu gemaakt van gerecycled materiaal en papier wordt uiteindelijk beschouwd als een hernieuwbare hulpbron. Voor de overgrote meerderheid van de mensen is er geen enkel gevaar bij het gebruik van luchtdrogers, maar op plaatsen waar bacteriën tot een minimum moeten worden beperkt, zoals tandartspraktijken of bejaardentehuizen, blijven papieren handdoeken de aanbevolen optie. Wat je ook kiest, denk er altijd aan om je handen grondig te wassen met zeep en warm water en ze daarna goed af te drogen, zonder ze tijdens het droogproces tegen elkaar te wrijven.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Water is..
Logo